top of page

De voordelen van een goede ontspanningsmassage

Bijgewerkt op: 25 feb. 2021

Heerlijk om te geven, nog veel lekkerder om te krijgen. De ontspanningsmassage wint aan terrein in Nederland en dat is niet zo gek. In deze hectische tijden zijn momentjes voor jezelf erg schaars. Wat moeten we toch veel van onszelf. Je zou er doodmoe van worden... Sterker nog, we zijn doodmoe. We hebben juist nu meer behoefte aan ontspanning en rust.


Eigenlijk weet je lichaam heel goed wat goed voor je is. Een massage ondergaan voelt fijn. Je komt tot rust, gespannen spieren worden weer soepel en na de behandeling ben je relaxed.. Wat gebeurt er nu precies in je lichaam? Waarom voelt een massage zo fijn aan? Hoe werkt dit door in het lichaam? Dat ga ik hieronder uitleggen met wat persoonlijke ervaring. Reis mee naar je lijf...

Massage stimuleert het zelf genezend vermogen van het lichaam

Zelf genezend vermogen? Jazeker! Klinkt een beetje alsof je lichaam voor zichzelf kan denken toch? Het mooiste is, dit is ook zo! Wanneer je per ongeluk je hand verbrand aan een oven worden er allerlei signalen doorgegeven naar je hersenen. Eerst trek je je hand terug en daarna voel je pas de pijn. Dit komt doordat je reflex sneller is dan je gevoel. De zenuwen in je hand geven signalen door die eerst een weg afleggen naar je hersenen toe. Daar word de prikkel "vertaalt" waardoor jij pijn ervaart. Nadat je het lichaam helpt door te koelen gaat je lichaam zelf aan de slag om de wond te genezen. Wanneer mensen een operatie hebben ondergaan, wordt er meestal minimaal 6 weken rust geadviseerd. Dit is niet voor niets. Wanneer je te weinig rust neemt, kan je het herstel van de operatie in de weg gaan staan. Je lichaam heeft energie nodig om te genezen.


Dat je lichaam in nood situaties eerder reageert dan dat jij je bewust bent van gevaar kan ook vreemde situaties opleveren. Zo heb ik in mijn jongere jaren een baan gehad bij de Mc Donalds. Terwijl ik aan het wachten was op een bonnetje uit de printer hoorde ik ineens een heel hard gegil van dichtbij. Zo hard dat het hele restaurant opkeek. Ik keek ook vreemd om me heen om te speuren wie er in nood was en zag toen dat mijn hand tussen de kluisdeur was beland. Dat gegil kwam dus uit mijn eigen mond. Ik kan je vertellen, dat dat een vreemde gewaarwording is als dat besef ineens komt. Vlug heb ik met mijn andere hand mijn beknelde vingers bevrijd en toen pas voelde ik de pijn opkomen. Mijn lichaam reageerde dus al voordat ik me ervan bewust was wat er speelde. Dit betekend dus ook dat het lichaam zelf continue bezig is met allerlei processen. Gelukkig maar.. Als ik bewust moet gaan ademen of mijn hart moet laten kloppen, gaat het vast en zeker fout. Gelukkig hoeven we niet alles zelf aan te sturen maar regelt het lichaam met merendeel. Door goed voor ons lichaam te zorgen ondersteunen we dit proces. Andersom werkt dit natuurlijk ook zo. Zorgen we slecht voor ons lichaam, dan krijgen we allerlei kwaaltjes.


Massage zorgt voor de aanmaak van fijne "stofjes"

Deze stofjes noemen we hormonen. Hormonen zijn niet goed of fout maar ze moeten wel in balans zijn. Wanneer we acute spanning hebben, maakt het lichaam adrenaline aan. Dit hebben we nodig om beter te kunnen presteren. Onze hartslag gaat omhoog en we zijn alerter. Ook komt er energie vrij in ons lichaam. Dit hadden we vooral heeeel vroeger nodig toen we nog weg moesten rennen voor mammoeten of roofdieren. Opgevreten worden stond immers niet hoog op onze verlanglijst.

De enigste mammoet die we nu nog tegenkomen is eventueel een vervelende schoonmoeder die te pas en te onpas langs komt en waar je het liefst voor zou wegrennen wanneer ze weer eens ongevraagd aan je deur staat. Alleen... rennen we vaak niet weg. We blijven staan en vreten onszelf op terwijl ons lichaam ons voorbereid op vluchten. De extra vrijgekomen energie word niet gebruikt en kan een onrustig en gejaagd gevoel geven.


Cortisol wordt aangemaakt bij langdurige spanning en word dan ook wel het stress hormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat je lichaam gevaar kan afwenden en altijd paraat staat. Functies als groei, spijsvertering, en het immuunsysteem worden tijdelijk op een laag pitje gezet.

Een te hoge cortisolwaarde in je bloed leidt tot allerlei klachten zoals slapeloosheid, vermoeidheid, honger gevoelens (met name trek in hartig of suiker), laag libido, last van maag en darmklachten, hoofdpijn en rug, nek en schouderpijn. Het word zelfs gelinkt aan diverse chronische ziekten. We willen dus niet te vaak en te veel van deze hormonen in ons bloed hebben zitten.

Gelukkig hebben we deels invloed op de aanmaak van onze hormonen. Denk aan o.a. sporten, ontspannen, yoga, mediteren, wandelen EN massage. Wanneer we onszelf laten masseren worden de volgende fijne stofjes aangemaakt:

  • Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, is de tegenhanger van cortisol. Het heft de cortisol waarde op in je lichaam. Tijdens een massage komt oxytocine vrij vanwege het huidcontact. Het verlaagt de hartslag, de bloeddruk, verbeterd de doorbloeding en ontspant de spieren.


  • Dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd, draagt bij aan een gelukkig gevoel. Dit hormoon zorgt ervoor dat je zowel tijdens als na de massage lekkerder in je vel zit.


  • Endorfine, ook wel de natuurlijke pijnstiller, zorgt voor een "high" of roesachtig gevoel. Het onderdrukt de pijn, stimuleert de weerstand werkt ook aan een geluksgevoel EN werkt angst tegen. Het is een tegenhanger van cortisol en kan het zenuwstelsel in minder dan 5 seconden kalmeren. Heb je weleens een flinke lachbui gehad dat je daarna ook een soort van rust over je heen kreeg? Ook lachen stimuleert de aanmaak van endorfine.


Dankzij een massage verhoog je jou weerstand

Wanneer je gemasseerd wordt, worden er meer witte bloedcellen aangemaakt. Deze bloedcellen zijn belangrijk om ziektes tegen te gaan. Hoe meer witte bloedcellen, hoe sneller deze bloedcellen in actie kunnen komen tegen ziekteverwekkers. Daarnaast beïnvloedt stress je weerstand en zal je door minder stress een sterker immuunsysteem hebben. Dit sterkere immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt!


Je gaat lekkerder in je vel zitten en dat straal je ook uit

Naast dat een massage veel voordelen voor je gezondheid heeft, waardoor jij je beter voelt, heeft het ook invloed op je uiterlijk. Het zorgt voor een betere bloeddoorstroming, waardoor je een strakkere en gezondere huid krijgt.


Een ontspanningsmassage heeft dus heel veel voordelen. Gun jezelf deze ontspanning en ondersteun je hardwerkende lijf. Een echt Momentje voor Jezelf.


Wil jij een ontspanningsmassage ervaren en kijken wat het voor jou kan betekenen? Klik dan hier.


Liefs Ellen


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page