top of page

Snel overprikkeld? Alles over de HSP'er

Heb jij het idee dat je sneller moe wordt dan anderen? Dat je eerder moet afhaken bij feestjes omdat je alleen nog maar naar je bed verlangt? Zie jij ook op tegen meerdere verjaardagen in één weekend? Grote kans dat jij, net als ik, een echte HSP'er bent.Inmiddels zijn er meerdere wetenschappelijke onderzoeken geweest en is het een feit. De HSP oftewel High Sensitive Person bestaat! En nee, hij/zij is geen aansteller of afhaker. Hij/zij is niet egoïstisch zoals vaak gedacht wordt. Een HSP'er zit nou eenmaal anders "in elkaar" als een niet HSP'er. Wij zijn nou eenmaal hooggevoelig geboren en ons zenuwstelsel werkt een tikkeltje anders. We zijn niet beter of slechter, wij zijn gewoon anders. En gelukkig maar, we hebben verschillende type mensen nodig voor een goedwerkende samenleving. Ook is de ene HSP'er de andere niet. De één heeft meer last van innerlijke prikkels en de ander heeft meer last van externe prikkels...


Het menselijk lichaam zit heel erg slim en complex in elkaar. We hebben ogen om mee te kijken maar we zien eigenlijk pas met ons brein. Pas als de prikkels naar de hersenen gestuurd worden krijgen we een beeld door. Dit gaat enorm snel en je kan jezelf voorstellen dat die informatie overdracht buiten jouzelf om gebeurd. Gelukkig maar ;-) Tijdens het opnemen van deze informatie heeft de mens een soort filter. Je neemt dus niet alles in je op wat je ziet. Ken je dat gevoel dat je op facebook scrolt en dat je naar verloop van tijd denkt, wat heb ik nou eigenlijk allemaal gezien? Waarschijnlijk heb je niet veel opgeslagen omdat je in de automatische piloot schoot. Gelukkig zijn er zulke filters waardoor je niet alles in je opneemt. Je zou er doodvermoeid van worden... En deze filter, daar zit nou net het verschil tussen iemand die hoogsensitief is en iemand die het niet is. Het brein van een HSP'er laat automatisch meer informatie door.


Voorbeeld: Als niet HSP'er.. Je komt op een verjaardag en je zoekt naar de jarige. Je ziet haar staan in de keuken en loopt er op af. Je feliciteert degene en ze vraagt of je gebak lust. Je vraagt welk gebak ze heeft, maakt een keus en gaat op een lege stoel zitten om vervolgens een gesprekje aan te knopen met je buurman.

Voor een HSP'er ziet hetzelfde bezoekje er iets anders uit. Je komt op een verjaardag en je zoekt naar de jarige. Ondertussen hoor je kinderen luid spelen en zie je dat tante Kaatje wel heel verdrietig kijkt. Zou niemand dat doorhebben vraag je jezelf af. Je ziet de gasten langs haar vrolijk met elkaar kwebbelen en niemand die aandacht geeft aan tante Kaatje. Ondertussen zoek je de jarige en merk je ineens een gespannen sfeer tussen 2 mannen die met hun biertje in de tuin staan. Het geroezemoes van de gasten bezorgt je een drukkend gevoel in je hoofd. Je loopt naar de keuken waar je vriendin staat en ziet dat ze slagroomtaart heeft en kruimelvla. Je feliciteert haar en ze vraagt of je gebak lust. Je zegt dat je een stukje slagroomtaart wel lust en gaat op een lege stoel zitten.


Je kan je voorstellen dat voor een HSP'er dezelfde situatie veel meer energie kost. Je neemt tenslotte veel meer in je op. Het is echt een prachtige eigenschap en je kan er veel mee bereiken maar je batterij raakt ook sneller leeg. Als je altijd mee wilt doen met niet HSP'ers ligt een burn out op de loer. De meeste mensen kunnen na een dagje winkelen nog wel mee op stap in de avond. De meeste HSP'ers zullen moeten afhaken omdat ze daar geen energie meer voor hebben... Helaas hebben veel HSP'er moeite met het stellen van grenzen, waardoor ze er vaak overheen gaan met alle gevolgen van dien.


Herken jij jezelf in onderstaande kenmerken?

- Gevoelig voor sfeer en prikkels van buitenaf

- Sneller overprikkeld

- Voelt emoties intenser

- Diepzinnig en creatief

- Goed inlevingsvermogen

- Sterk rechtvaardigheidsgevoel

- Beelddenker

- Staat altijd klaar voor anderen

- Rijke innerlijke belevingswereld

- Houd van diepgaande gesprekken en niet van prietpraat


HSP'ers hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ze willen heel graag ergens bij horen. Ze hebben vaak vanaf kinds af aan al het gevoel een beetje de vreemde eend in de bijt te zijn. Een HSP'er kan vaak verlegen overkomen maar ze zijn juist heel erg sociaal als ze zichzelf op hun gemak voelen.


De valkuilen van de HSP'er

- Vaak een gevoel van onrust door de vele prikkels die we tegenwoordig krijgen (media, sociale verwachtingen, werkdruk, prestatiedrang)

- Heeft meer tijd nodig om prikkels te verwerken

- Het gevoel "anders" te zijn dan anderen

- Over je grenzen heen gaan om met andere mee te kunnen doen (en daar later de prijs voor betalen)

- Moeite met veranderingen in het leven

- Eerder last van fysieke klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, spierspanning in rug, schouders, nek en allergieën.

- Sneller last van stress, spanningen, angsten en vermoeidheid


Herken jij jezelf in bovenstaande? Je bent niet de enige. 1 op de 5 mensen heeft hooggevoelige kenmerken. Je staat er dus niet alleen voor. Wil jij hulp om om te gaan met hooggevoeligheid? Maak dan een afspraak via www.praktijkmomentjevoorjezelf.nl


Ook jij kan je hooggevoeligheid omzetten in kracht zodat jij kunt leven naar je volle potentie


176 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page